neděle, srpna 15, 2010

Fanoušci, vodáci a další skupiny v médiích...

Už toho mám dost - může mi někdo vysvětlit podle jakýho klíče přiřazujou zprávaři v televizi lidi k různým skupinám? Dneska se ve zprávách opět objevila zpráva o dvou vodácích, který sjížděli na nafukovacím člunu jednu z rozvodněných řek, na jezu se pochopitelně převrátili a jeden z nich se nejspíš utopil. Kdysi jsem nějakej čas chodil do vodáckýho oddílu, ale asi bych se vodákem nenazval - nechápu teda, z jakýho důvodu byli ti lidé takto zařazeni. Vždyť je to očerňování vodáků!!! I přes své malé zkušenosti s vodou jsem si jistej, že žádnej vodák by nikdy takovou pitomost (slušně řečeno) neudělal, protože má s vodou své zkušenosti. Znamená to snad, že každej, kdo si nafoukne dětskej člun a vyrazí na řeku je vodák???

To byl první případ, ale daleko častější a asi ještě absurdnější je zprávařská klasifikace fanouška. Vždycky můžu vyletět z kůže, když slyším jak skupina fanoušků toho a toho klubu zdemolovala vlak, rozbila výlohy nějakých restaurací či zničila zařízení na stadionu soupeře. Panebože, jsem snad jedinej, komu takový sdělení přijde absurdní??? Znamená to snad, že když se sebere parta kluků v tričkách nějakýho klubu, někde se opije a pak cestou domu z hospody urazí zrcádka na autech, že jsou to fanoušci a ne vandalové???

Musim přiznat, že dnešní příspěvek je trochu mimo obvyklej nadhled, ale tahle praxe mně fakt vytáčí - navíc se domnívám, že kdyby byli tito lidé v médiích označováni správně, pak by to mělo i řekněme výchovnej efekt...

Př. 1 : Dvojice nezodpovědných hazardérů se životem, kteří sjížděli na nafukovacím člunu jednu z rozvodněných řek, se na jezu pochopitelně převrátili a jeden z nich se nejspíš utopil. Budiž to varováním pro jim podobné, kteří by snad chtěli jejich příkladu následovat!!!

Př. 2: Skupina výtržníků / vandalů / oblečených v barvách toho a toho klubu zdemolovala vlak, rozbila výlohy nějakých restaurací či zničila zařízení na stadionu soupeře. pochopitelně se nemohlo jednat o fanoušky klubu, protože ti se takhle nechovají...

Není takové sdělení přece jen výstižnější... ?

3 komentáře:

Pavlí Ká řekl(a)...

Martine, souhlasím s tebou a s řazením do skupin též nesouhlasím, a ruku na srdce, ono když ti ve zprávách slečna s ÚSMĚVEM na rtech řekne, kolik zemřelo lidí na následky povodní, neboť si už stačila přeladit obličej na větu: To byly dnešní zprávy, přeju vám příjemný večer, tak to taky neni zrovna echt.
Zase na druhou stranu vžij se do příbuzných a přátel onich hazardérů. Zkus si představit, že by se to stalo někomu z tvého okolí, kamarádovi... rozhodně bys nechtěl, aby o něm ve zprávách řekli to, co napsal v příkladu 1. Ono přece jen pro národ a pozůstalé zní líp "dva vodáci", ačkoliv to vodáky očerňuje... ale samozřejmě by to šlo říct i jinak, např. dva mladí muži... atd.

M. Z. řekl(a)...

Tady s Tebou musim nesouhlasit, protože aniž bych si to chtěl nějak představovat, tak pokud by se něco takového stalo nějakému mému kamarádovi, tak bych chtěl, aby o něm ve zprávách mluvili přesně tak, jak jsem napsal v prvním příkladu a to z toho důvodu, že by to snad odradilo ostatní. Tady neni eufemismus na místě, protože pokud to budeme pořád zaobalovat, tak se lidi nikdy nepoučí - pakliže si vůbec můžeme myslet, že jsou lidi poučitelní (viz řidiči)...

Unnati Aranya Apartments Noida řekl(a)...

This was actually what I was looking for,This for sharing and keep up the good Information…
unnati the aranya
aranya sector-119 noida
aranya sector 119 noida
aranya apartments noida