čtvrtek, srpna 03, 2006

Kontroverzní teorie v "ŠIFŘE" apod. ...

Tak už jsem asi vážně ztracen. Od té doby, co jsem cetl Brownovu "Šifru" se má nedůvěra v církev ještě prohloubila. Nu a abych svou nedůvěru řádně přiživil, "zhltnul" jsem během včerejška a dneška další podobné dílko - tentokrát s názvem POSLEDNÍ TEMPLÁŘ od jistého Raymonda Khouryho.

Mám-li stručně vystihnout obsah knihy nějakými klíčovými slovy, volil bych asi tato: templáři, katolická církev, historie, svatý grál , napětí. Faktem je, že se dílo do jisté míry podobá Šifře - dva kladní hrdinové odhalující dávnou pravdu ukrytou a opatrovanou kdysi templáři, zanícení vědec v roli záporného hrdiny a nezbytní pronásledovatelé ve službách vatikánu, a další podobnosti.

Nicméně to v tomto případě není podstatné - mnohem zajímavější jsou teorie, se kterými přicházejí hrdinové obou publikací - teorie o pravé realitě života Ježíše Krista, zamlčování různých skutečností a dalších "drobností." Záměrně jsem vybral pouze ty řekněme důvěryhodné, protože na druhou stranu lze nalezneme i spustu fabulací.

Musím přiznat, že mi je jakékoli náboženství cizí a to katolické asi ze všech nejvíc. Ale i jako člověku je mi mnohem bližší představa Ježíše jakožto obyčejného (byť tzv. "velikého") člověka s obrovskou ideou než ikona syna Božího zrozeného z neposkvrněnného početí. Další věcí na kterou je v obou knihách poukazováno jsou evangelia - konkrétně okolnosti vzniku a výběru tech "správných a věrohodných". V této souvislosti se oba autoři zmiňují o tzv. gnostických evangeliích, což jsou další verze příběhů o Kristovi a jeho životě. Přiznám jsem o nich donedávna neměl ani ponětí a ani teď o nich o moc víc nevím, ale už jsem si je zamluvil k půjčení, takže se k nim nejspíš ještě vrátím později.

Zkrátka a dobře, říká se, že dějiny píší vítězové a já stále více nabývám dojmu, že podle stejného pravidla vznikla i veškerá křesťanská nauka! Bohužel je Vatikám vůči veškerým otázkám tohoto druhu dosti nepřátelsky naladěn a pochybuji, že se to kdy změní, leč dokud je někdo prokazatelně nepotvrdí nebo nevyvrátí, budou tu pořád...

M. Z.

1 komentář:

J-Lo řekl(a)...

Tvůj odpor k církvi sice nevyvracím (sám jistou dávku také chovám, to mi katolíci smíme, i když nám hrozí exkomunikace a upálení na hranici:), ale s těmi argumenty je to asi jako bych řekl, že nesnáším Mars, protože jsem četl Wellsovu Válku světů. Navíc je rudej, takže v tom maj určitě prsty komunisti. A je vykydáno:-)
Víc na http://j-lo-mour.blogspot.com/2006/08/cherche-le-sage-de-sion.html